Boligboblen i Norge...

Boligboblen i Norge... Hvordan sikre deg mot problemer i økonomien når boligboblen sprekker i Norge? Hvis du ikke har imot å tape masse penger med å sitte på bolig nå og vil heller sikre deg mot når bobla sprekker kan du gjøre følgende. Hvis ditt lån er 2mil og renta nå hos DNB er 4,5% betaler du kanskje rundt 10 000kr for din bolig per måned. Hvis du lever på margin nå har du et fett problem når renta går opp, hvis bobla sprekker i morgen vil renta presses opp av markedet til langt høyere enn nåværende rente.  Jeg sier ikke at boligboblen sprekker i morgen men det vil ta et par år til, når det gjør det vil renta presses opp i Norge og mest sannsynlig være et sted over 12%...kanskje enda mer. Så hvis du lever på margin nå og renta går opp 3-4ganger fra nåværende nivå da har du et fett problem.

Det du kan gjøre er å nedbetale boliglånet ditt eller selge. Kutt ned ditt levestandard nå slik at du lever i en 12% rente verden på ditt boliglån, når bobla sprekker vil du da ikke merke det i det hele tatt. Du vil heller ikke bry deg :)

Jeg har venner som kjøper boliger som er 7-8+ ganger deres lønn de reiser rundt i verden og kjøper bil på verdien boligen deres har gått opp i pris. Jeg har nevnt til de at det er boligboble i Norge men som alle andre nekter de for det og sier at Norge er i en gulltid...altså de lever i en boble selv sammen med sitt fiktive rikdom i boligen sin. Alle er rike i Norge fordi de eier en bolig...alt dette vil en dag ende og deres levestandard vil falle hardt. De vil måtte selge boligen, bilen og kutte veldig ned på sitt levestandard. Da vil de som har spart og gjort seg klar for denne stormen som kommer, komme inn og kjøpe opp alt. Jeg vil være en av de. :)

Jeg har lært en lekse...

De siste årene lærte jeg en lekse om å ikke snakke med mine venner om økonomi, så jeg sluttet med de. De begynner bare å hate meg og vil ikke være venner lenger. Så etter det snakket jeg bare om økonomi til min familie....det tok sin tid før de begynte å tro på meg. Nå...nye leksa er at jeg gidder ikke å snakke til de om det heller. De bryr seg ikke, det er sånn type tankegang at de ikke vil lære noe men vil heller reagerer når ting er for sent. Altså de selger bolig og gjør ditt og datt når de sitter i saksa, de gidder ikke gjøre det før. Det er bare slik mennesker er og jeg har lært å ikke skille min familie fra venner, det er samme tankegang og samme type middelklasse tankegang. De vil manipulerer informasjon og ljuge til meg bare for å vinne argumenter, problemet med det er at google eksisterer og jeg tror ikke på noen ting de forteller meg før jeg sjekker det opp selv! Jeg har blit ljuget til så mange ganger at nå sier jeg istedenfor...."det du sa til meg nå høres veldig rart ut og jeg tror ikke på et ord du sa, jeg skal sjekke det på goggle nå før vi fortsetter samtalen". Det er faktisk det jeg gjør, hvis noen ting høres for bra til å være sant...hva er det da? Da er det Bullshit :)

Jeg satt og analyserte hvordan folk bruker penger her i Kroatia og kom fram til så utrolig mange måter på å tjene penger eller å sette av penger og spare i gull og sølv. Jeg fortalte min analyse til familien og ingen av de ville høre på det...hvorfor ikke spørr du? Vel fordi alt jeg kom fram til fører til at de må ofre enten masse tid for å skape en bedrift eller så må de kutte i sitt levestandard for å ha mer penger i lomma. Feks slutte å røyke, ha 4-5mobil telefoner, kuttet ut motorsykler, ikke gå så mye ut, lage kaffe hjemme, sparke ansatte fra deres butikk og jobbe der selv...masse logiske og enkle ting. De ville ikke høre om det, de ble faktisk såret at jeg nevnte det! Jeg personlig begynte å le....altså de kan klage på at de ikke har penger men når jeg påpeker deres sløsing og deres feil da er jeg pluttselig slem. hehe! De lever i en boble, jeg skal la deres boble være i fred. Det er ikke mitt problem, det er deres liv og deres valg.

For å komme tilbake til temaet.....

Det her kommer du til å se i Norge om et par år...kanskje før.

 

Altså...

Jeg har nå fortalt deg hvordan du kan sikre deg mot boligboblen om du velger å ikke selge og leie..nå jeg kan forstår fordi det kan ta 5år til før boligboblen sprekker. Ingen vet eksakt...Kommer du til å gjøre noe med det nå eller kommer du til å vente til det sprekker før du begynner å gjøre noe? Valget er ditt :)