Inside informasjon om Island!

Inside informasjon om Island!

Dere kommer til å elske å lese det jeg kommer med de neste par dagene på bloggen. Jeg spiller basketball i Oslo, noe jeg har holdt på med siden jeg var 13år. Det skjedde noen sikkelig bra de siste dagene, en av spillerne har flyttet fra Island til Norge og begynt på laget! Snakk om jeg ble glad for å snakke med han og høre hvordan økonomien er i Island fra en borger. Fantastisk tenke jeg og slo av en prat hvordan situasjonen er der og hvordan det er etter 2008.

Vi snakket litt etter treningen og jeg sa ikke at jeg er økonom eller intressert i økonomi, det var bare en vennlig prat om økonomi og situasjonen.

Hva jeg fikk høre?

Det jeg fikk høre er at boligpriser er veldig høye i Island og de unge sliter med å komme seg inn i boligmarkedet. Renta er veldig høy og arbeidsledigheten er høyere enn det Island er vant med, de har hatt 3-4% arbeidsledighet før 2008 men etter krakket har det gått en del opp. Han var ikke sikker på hvor mye men han husket at i 2008 var den oppe på 12%+ Noe som er veldig mye for et land på 300 000 mennesker.

Han er elektriker og sa at han sliter med å få seg jobb på Island, derfor tok han valget å flytte til Norge. Hvis du kjøper deg bolig i Island vil 50% av lønnen gå til å betjene gjelden sa han. Det jeg fant utrolig nok var at en leilighet på en grei beliggenhet på Island, 60kvm kostet fra 1,5mil til 2mil kroner i DAG! Det var utrolig å høre! Særlig når han sa at boligen han kjøpte i 2003 kostet - 300 000kr og nå 9år senere 1,5-2mil. Dette forteller meg at krisen er LAAAANGT fra over på Island. Boligprisene er fortsatt i en boble, noe som er utrolig etter krakket de hadde. Hvordan er dette mulig? Her må ha staten gjort et eller annet for å boligprisene oppe, det her er ikke normalt.

Vet noen mer om dette? Har dere lest noe om boligprisene på Island? Dette intresserer meg veldig. Boombust  vet du noe om dette, BobleNorge, Finansfeber? Anyone?

En ting til...

En ting jeg tenkte på når han snakket og det var at han sa at det var vanskelig for de unge å kjøpe bolig. Det han ikke skjønner er at det er ikke normalt å kjøpe bolig når du er ung. Det som er vanlig er at folk kjøper bolig når de stifter familie, ikke at du er 22år og går på skole og eier en bolig. Dette forteller deg at det er enorm boligboble i Norge, den er så stor at det blir veldig trist når det sprekker for svært mange.

Videre..

Jeg kommer til å fortsette å snakke med personen om situasjonen på Island og skrive om det på bloggen når vi finner ut om noe nytt. Det som intresserer meg veldig er hva skjedde med gull og sølv etter 2008 målt i deres valuta, regner med at gull gikk gjennom taket. Jeg skal finne ut av dette :)

Det jeg fant ut av å gå på Wikipedia er følgende:

"The Icelandic króna had declined more than 35% against the euro from January to September 2008.[8] Inflation of consumer prices was running at 14%,[9] and Iceland's interest rates had been raised to 15.5% to deal with the high inflation.[10]"

Altså det falt 35% mot Euro, nå vet vi alle hvor elendig gikk med Euro så du kan regne med at islandsk krona gikk enda mer ned mot Gull og Sølv.

Hvis du vil lese mer om boligboblen i Norge kan du lese denne artikkelen.