First Securities ute i mediene og advarer mennesker!

First Securities ute i mediene og advarer mennesker!

Etter at jeg fant den beste presentasjonen angående bolig boblen i Norge laget av First Securities (link) går nå Sjefsøkonomen Harald M Andreassen og advarer mot høye boligpriser. Veldig bra First Securities, kanskje ikke alle keysianere er så dumme som jeg trodde? Jeg bestemte meg å følge med på FirstS etter at jeg så deres presentasjon og det var fint å se de ute i media advare mot boligprisene. Det skal sies at Harald er veldig snill i det han kommer ut og sier, tror fortsatt ikke de skjønner hvor enorm bolig boblen er i Norge. Uansett det er fint at de prøver å advare folk mot å ta opp så mye lån og gjelde seg over pipa.

Du kan lese hele artikkelen her på DN, men her har du det jeg fant interessant i artikkelen:

 

"- Det fundamentale er at boligprisene er for høye, og at prisene er for høye i forhold til inntektene. De er også høyere enn det det koster å bygge. Selv om de kortsiktige driverne er sterke, råder det forenklede forestillinger i boligmarkedet, sier Harald Magnus Andreassen."

 

"- Hvis det viser seg at prisøkningen nå stagnerer, taper du på å eie fremfor å leie. Stiger boligprisene med mer enn to prosent, vil det være mer lønnsomt å kjøpe seg bolig, sier Andreassen." <- Tape på å eie? hehe...

 

"Finanstilsynet har i lengre tid vært bekymret over boligprisene, spesielt fordi forventningene om fortsatt prisvekst og et lavt rentenivå presser markedet oppover." <-Neimen, hva? Lave renter har noe å si på høyere boligpriser? Sier du det? Det var da overraskende å høre? NOT!

 

"Andreassen sier at han skjønner at folk er opptatte av boligprisene, og at investeringsbiten er viktig. Men han mener at et økende fokus på boligpriser er et tegn på et usunt marked." <- Bolig er ikke en investering, det er et sted å bo og stifte familie. Det er det samme som en bil, det går ned i verdi om du ikke passer på den og holder det fint. Det er ikke normalt at boligpriser koster 5-6ganger inntekten.

 

"- Bankene kvier seg for å låne ut store summer til dyre og ukurrante boliger. Dette er nok noe som kommer til å holde seg til neste år, sier Andreassen."  <- Driver Andressen å spår boligpris fall neste år? Nja...der er jeg nok uenig men prisene vil ikke gå opp like kraftig som i år. De vil vokse men det vil ikke være særlig mye. 2014 bremser boligprisene nok opp og begynner sakte å falle. 2015....ja det blir morsomt å se :D

 

Det Andressen sier her er at denne utviklingen i boligpriser i forhold til lønn vil ikke fortsette i så lang tid og at boblen vil sprekke:

 

 

Anbefaler deg å se presentasjonen til First securities som du finner her: link