Sosialisme vs Kapitalisme

socialisam Sosialisme vs Kapitalisme

Jeg var i ute i går med mine barndomsvenner, det var veldig morsomt og interessant. Vi diskuterte alt fra dagens unge som er alt for lite sosiale pga Internett og sosiale medier til kapitalisme vs sosialisme. Det er nok sikkert meg som flyttet temaet inn til det og da blir de heftige diskusjoner. Siden og jeg en av min beste venner liker både å snakke og diskutere så vi begynte. Kompisen min mente at det ska være en god blanding av kapitalisme og sosialisme jeg mente selvsagt ikke dette og spurte hvilke sektorer er det han mener burde vært offentlig. Han sa selvsagt sykehus og utdanning, dette har vi hørt mange ganger. Så jeg spurte hvorfor mener du at det skulle vært offentlig? Jo fordi om det var kapitalistisk hadde de bare utnyttet folk og bare brydd seg om å tjene penger. Slik som vi så i fjor når den ene skandalen kom ut med hvordan privat firma behandlet sine ansatte og pasienter.

 

Jeg sa selvsagt til han ja men det er bare et firma og det er mye verre i offentlig enn i privat. Offentlig sektor er jo så korrupt at det er til å le av. Jeg kjenner en del leger som forteller meg det samme ingen ønsker å jobbe og mange leger bare slapper av dagen lang, kun de som bryr seg ender opp med å jobbe masse men de blir stadig irritert og klager på sine ansatte. Man kan ikke gjøre noe som helst ikke kan man sparke de og ikke kan man motivere de. Så det blir svært ueffektivt ettersom det å være flink blir ikke belønnet med mer penger eller noe annet. Folk har altså ingen grunn til å jobbe hardt og stå på siden det blir ikke belønnet. Så vi gikk videre til utdanning og han mente det samme der, det blir stor skille om det blir kapitalistk også blir skolene dårlige siden kapitalister vil bare utnytte mennesker. Han sa at han ikke stolte på kapitalister og det hadde vært dårlig. Jeg gikk for min homerun og tenkte nå har jeg deg, nå må han blir overtalt at jeg har rett! Jeg svarte med å si...du husker Arbeidarpartiet lovet full barnehage plass til alle barn og hva skjedde? Jo de greide ikke å få det til, ikke overraskende siden staten er jo totalt elendig i å være effektive. Så hvem fikk AP hjelp av? Jo de fikk det av privat sektor sier han. Så jeg svarte med å si: Vi stoler på privat sektor og kapitalister å ta være på våre barn når de er mest sårbare i barnehager men å la privat sektor utdanne oss nei nei det hadde vært helt krise??

 

 

Hva er logikken der? Nå ble det stille...han hadde ingen svar!

Han ønsket ikke å diskutere lenger og sa at han var trøtt! Det virket som han skjønte at jeg hadde noen hode poeng! Vi snakket om par andre ting og jeg bestille en taxi til han med å bruke appen sol heter TaxiNå. Det appen gjør er å ringe direkte til taxi stasjoner som er nære deg, altså uansett hvor du er i byen kan du bestille taxi og den kommer veldig raskt siden den er i område. Han syntes dette var helt genialt. Så 10min senere sier han: ja men synes du ikke at kapitalister ødelegger jobber pga effektivering og teknologi? Jeg greide ikke å ta det seriøst og lo når han sa det. Jeg svarte da med å si politikere i India har sagt lignende. I India vasker man klær med å betale firmaer som gjør det for deg også tørker det på sånne store områder. Vel politikerne mente at man burde forby vaskemaskiner for hvis man ikke gjør det kommer alle disse jobbene til å forsvinne pga teknologi og vaskemaskiner! Så jeg fortsatte ifølge din teori så burde vi hatt enorm arbeidsledighet i Norge siden vi alle har vaskemaskiner her? Da sa vennen min...at han ikke mente det, han bare lurte på hva jeg syntes om det. 30min senere spurte jeg...ja hva synes du? Jeg hadde noen gode poeng? Greide jeg å overtale deg? Da sa han at han mener en god blanding er det beste. Jeg bare smilte og sa, av å til overrasker jeg meg selv med å gidde å diskutere, jeg er rar. Det er umulig å endre deres meninger. Når jeg sa det med å privatisere barnehager virket det som det lyste en pære i hodet hans.

 

Til slutt sa jeg at jeg brukte å være sosialist selv men endret mening når jeg begynte å lese økonomi. Jeg la også til at han burde lese litt av Milton Friedman da bytter han mening ganske raskt.

 

Perfekt eksempel på hvorfor sosialisme ikke fungerer : link