Hvorfor vi krangler..

argue Hvorfor vi krangler..

Her er noe jeg har tenkt på i over lang tid, totalt kanskje 10 år har jeg prøvd å skjønne hvorfor mennesker ikke kommer overens med hverandre, hvorfor vi krangler, hvorfor vi ikke liker noen mennesker og hvorfor vi kommer så godt overens med andre. Hva er det som skal til for å komme godt overens med andre mennesker?

Jeg har skrevet om slike temaer før, Uærlig intellekt? - link 

Dette er noe som ikke intresserer de fleste og har ingenting med økonomi å gjøre, men siden de fleste av dere er nok ganske like meg som mennesker så håper jeg at dere finner dette interessant og kan kanskje lære noe.

Vi har jo hørt like barn leker best...

Teorien!

Jeg tror jeg har knekket koden på hvorfor mennesker krangler og ikke kommer overens!

Jeg er en person som ikke liker å krangle, jeg greier ikke å skrike og krangle med mennesker men heller sette meg ned og diskutere oss fram til en løsning.

Jeg har en veldig god venn, vi kommer utrolig godt overens når vi møtes med andre venner, vi ler, tuller, respekterer hverandre og har det godt sammen. Vennen ser opp til meg, jeg ser opp til han. Men...med denne vennen har jeg kranglet med i en periode av livet.

Tenk over hvilke periode i livet det var?

Det er når vi bor sammen! Vi greier ikke å bo sammen 2 uker uten å krangle og krangle veldig mye. Hvordan er dette mulig at noen du er glad i, respekter, veldig gode venner ikke greier å bo under samme tak uten å krangle sammen?

Hva er annerledes nå enn før?

Vi greier ikke å leve sammen fordi vi har helt annerledes rytmer og mennesker. Jeg er en person som har veldig mye energi og sover svært lite. Den andre personen er helt annerledes, han må sove mye mer enn meg og her starter problemene. Jeg kommer hjem fra jobb (noe som er rundt kl 19-20), jeg lager middag, drikker kaffe og drar på trening. Så kommer jeg hjem kl 22-23:00.

Hvordan kan personen bli sur på meg når jeg ikke er hjemme mer en 3-4 timer?

Vel hver gang jeg kommer hjem våkner jeg opp han med å gjøre ting som passer til mitt rymte, når jeg kommer fra trening lager jeg mye lyder. Jeg lager mat, går å dusjer, ser litt på tv..alt dette når den andre personen er sliten og vil sove og ha ro i huset.

For å ikke si noe, sitter han og er stille, han vil egentlig ikke krangle! Han vil ikke si noe at jeg lager fisk kl 22:00 på kvelden. (Mens jeg må spise det fordi jeg var på trening og kan ikke spise dritt mat, hva er da vitsen med å trene?).

Han sier ikke noe og dette fortsetter hele uken...så kommer Lørdag!

Litt etter litt begynner personen å kritisere måten jeg lever livet mitt på uten å være klar over at han kritiserer hele måten jeg er på og måten mitt liv er satt opp på, men han gjør det fordi jeg irriterer LIVET av han! Han klikker helt opp i hodet av hele min levemåte, min rytme i livet!

Mens jeg blir ikke irritert over den andre personen i det hele tatt, hvordan skal jeg bli det? Han sover jo alltid når jeg kommer hjem, jeg kan ikke bli irritert over noen som er borte 99% av tiden jeg er hjemme. Det er en ting som jeg ikke liker og det er å bli kritisert i en krangel, du kan kritisere meg så mye du vil men du må ha en rolig tone og snakke normalt. Ikke løfte stemmen din på meg. Den andre personen greier ikke dette fordi det er ikke slik han er, han er det totalt motsatte. Han holder alt inne inntil det eksploderer, mens jeg er rolig og snakker alltid vanlig tilbake. Jeg holder alltid kontroll på følelser og hva jeg sier, mens den andre personen eksploderer.Vi er bare annerledes mennesker, det er ingenting vi kan gjøre med det. Vi kommuniserer annerledes og dette er et stort problem.

Jeg kan ha en samtale med en person og jeg kan huske hvert eneste ord denne personen til meg mange måneder etterpå. (Det er slik jeg er som person).

Han kommuniserer annerledes.

Det han gjør er å si en ting som er viktig for han, jeg hører da etter og får alt med meg. MEN, denne personen fortsetter da å snakke om samme temaet og gjenta hele tiden det samme 10 ganger. Jeg føler med de 2 første gangene også etterpå sier jeg bare "Ja greit", "Joda", "ja ja" jeg gjør det bare for at han skal slutte å gjenta seg selv så mange ganger. Men...måten han snakker på er så annerledes enn meg, han gjentar det samme men etter å ha sagt det samme 4-5 ganger kommer den personen på noe ekstra informasjon og sier selvsagt dette. Siden jeg kobler ut etter 2 gangen mister jeg den NYE informasjonen han kom på, den informasjonen viser seg å være veldig viktig. Viktig for at vi skal greie å kommunisere og ikke krangle..

Her begynner problemene..

Måten han snakker på gjør det slik at jeg masse viktig informasjon og den andre personen ser at jeg ikke følger med siden jeg sitter på iphonen, ser på tv eller bare svarer "ja ja". Problemene blir større og større...til slutt blir det et stort krangel og vi blir uvenner.

Vårt vennskap står på spill og vi er på kanten til å aldri snakke sammen.

Men, vi er såpass gode venner at vi setter oss sammen og prøver å løse ting. Vi har gjort dette før, jeg sa ifra at du kan si hva du vil til meg men du på si det på en rolig måte og ikke skrik til meg. Han ble enig.

To uker senere..

Han skriker til meg og vi krangler igjen.. nå begynner jeg å tenkte herregud den her personen greier ikke å håndtere sine følelser i det hele tatt. Men jeg tar feil, det er måten vi kommuniserer på som er annerledes. Jeg sier ifra tidlig, han lar det ligge, det er bare slik vi er som mennesker. Vi er bare annerledes. Den måten å snakke på oppføre oss, rymte på livet  som vi ikke kan forandre, jeg kan ikke bli mer av en kranglete person enn han kan bli en mer rolig person.

Vi er født forskjellige og når man bor sammen ser man disse problemene på en større skala!

Løsningen?

Vi har flere ganger hatt fine dype samtaler og ryddet opp i ting, men problemene kommer hele tiden tilbake og det er bare fordi vi er annerledes. Det er løsninger på problemene og et av løsningene er følgende:

- Begge av oss må vite at vi er annerledes mennesker, vår levemåte, rytme, tanker og måten vi kommuniserer på er annerledes. Hvis man greier å veldig obs på dette under situasjoner hvor vi irriterer hverandre tror jeg at de kan fungere.

Den andre løsningen er selvsagt å flytte, det er ikke noe feil med dette men vi greier bare ikke å være sammen under et tak og se hverandre ofte. Av å til er supert, men sammen ofte ender ikke opp godt.

NASA hadde samme problemer!

Hvem er NASA?

Fra Wikipedia: ational Aeronautics and Space Administration (NASA) er en amerikansk føderal etat med oppgaver knyttet til romfart og langsiktig utvikling av fly.

NASA hadde samme problem når de sendte astronauter opp i rommet.  Astronauter bor sammen i et bitte-liten-kontainer og hva ender de opp med å gjøre? De krangler så mye at de til slutt HATER livet av hverandre. Det er litt morsomt da, det er mennesker som er utrolig smarte, fine personligeter og når de bor sammen under samme tak holder de på å ta livet av hverandre.

Dette er mine teori, tenk over de gangene du har kranglet med et familie medlem eller noen venner. Mange av grunnene er kommunikasjons problemer.

Hva var løsningen til NASA?

De ville sende familier opp til rommet fordi familier er mye bedre enn venner til å løse problemer og fortsette å bo sammen. Dette må man når man bor sammen med familien. Det er en ting NASA ikke tenker over her og dette gjelder familier også. Hvis to mennesker er såpass annerledes som meg og min venn blir det like ille som når man kun er venner. Jeg regner med at de har funnet ut av dette. Det er NASA, jeg er ikke den eneste som greier å lese mennesker og jeg er ikke så arrogant til å tro at jeg er den eneste som har skjønt dette.

Dere som leser bloggen min har kanskje skjønt dette for lenge siden...hvis ikke så kan dere kose dere med lesingen.

For meg har denne tankegangen gjort det slik at jeg har kommet bedre overrens med andre mennesker.

Hva synes dere? Jeg er inne på noe eller tar helt feil? Deres tanker?

Jeg og vennen min har løst problemene og er bedre venner nå enn noen gang før. Takket være den forståelsen jeg har fått for at vi er annerledes.