Boligboblen i nyhetene!

Ja da tenkte jeg å skrive litt om opplevelser i Norge de her ukene og hva skjer i den virkelige verden vs hva media skriver. Har boligboblen sprukket og hva er det som skjer?

Hva skjedde med alle utlendingene som liksom kjøper bolig i Norge? Hva skjedde med rekord lave renter? Hva skjedde med at boligprisene skal øke 20-30% de neste 2 årene? Hva skjedde med at eiendom er en investering?  

Hva skjedde med alt det? 

Ingenting! Det skjedde, alt det var tull skrevet av media og nå har realiteten kommet inn.

Så hva sprakk boblen? Ingenting annet enn at det har blitt ekstremt dyrt i Norge. Du må ha 15% kapital for å kjøpe bolig til 3mil og det er veldig mye penger. Kredittekspansjonen har kommet til toppen og nå skal deflasjonen sette inn og fjerne den verdiøkningen folk har hatt på bolig de siste 20årene. Det blir borte vekk, vink bye bye til de gevinstene. En annen flott ting er at nordmenn får endelig lært seg litt økonomi og skjønt at eiendom er DØ kapital det er et sted å bo og ingenting annet. Det er ikke et firma, det er ikke aksjer. Det gir deg intenting annet enn et sted å bo, at du skal tjene 600% avkasting på å eie en bolig er jo rent tull, er du gal? Det er ikke slik livet fungerer. 

Ser du den grafen under? Der boligprisene begynte å gå opp igjen på 90-tallet. 1992-93 var bunnen et sted. Mye av gevinsten vi har hatt på bolig siden den tiden kommer til å forsvinne. 

 

boligboble.jpg

Så hvor langt kommer prisene til å falle?  
Jeg tror at prisene kommer til å falle ca 50% hvis ikke mer, altså bolig i Norge kommer du til å få kjøpt til halve prisen om et par år. Det som koster 3mil i dag kommer til å koste 1,3-1,5mil hvis ikke enda mindre. Nordmenn har ekstremt mye gjeld og det er vanskelig å si hvor mye det skal ned men fra nåværende nivåer skal de langt langt ned.

I bildet over ser du også sentralbank sjefen si at vi har ingen boble, det er helt utrolig hvor lite økonomi de kan. Jeg tror at et barn på 1år kan faktisk mer om økonomi enn disse menneskene. Siden de ikke kan noe økonomi og greier ikke å se en så ENORM boligboble som vi har i Norge så bør vi vel sparke han? Også kan vi legge ned sentralbanken også. De gjør ikke jobben sin. Så her bør de nok få sparken hele gjengen. 

Hva skal vi med en ansatt når han ikke kan utføre jobben sin lurer jeg på? 

Bare se på artikkelen som har kommet ut i mediene...folk er livredde for å selge nå og kjøpe. 

Bare se på artikkelene som har kommet ut etter at boligprisene ikke øker lengre. Det er bare utrolig å se på. 

Eneste jeg fant interessant å lese av alt det her er det Islands finansminister hadde å si og det er følgende: 

- Tilgangen på lån var for lett på Island, noe som ledet til boblen. Det burde ikke minst blitt stilt strengere krav til inntekt, sier Benediktsson i dag.

 

Tilgang på Lån ja :D DAH dette kom som et sjokk på meg :P NOT! Selvsagt er det tilgang på lån. Det er ingen som kjøper bolig til 3mil i cash. 

Hvis du har tid i helgen og ønsker å lære litt mer om boligboblen i Norge så anbefaler jeg deg å se videon til Firsthouse.

 

Etter det kan du se videone til Farmann angående rollen til sentralbanken og hvorfor vi fikk en boligboble i Norge. 

Til slutt ønsker jeg bare å si jeg er utrolig glad for at jeg solgte bolig for et par måneder siden! Ikke bare spådde jeg boligboblen men jeg solgte meg ut på topp! Det er nok ikke en av 1million som gjør! Fantastisk!