Nye tanker om boligboblen i Norge

God morgen,

Jeg tenkte å skrive om mitt nye syn på boligboblen i Norge. Nei, jeg har ikke byttet syn på det om det er en boble eller ikke. Jeg tror tall snakker for seg selv, 600% økning i boligprisene på 20år, 90% av nordmenn eier eget bolig.

Du vet at det er en boligboble og at den er måte toppen når det kommer artikler nesten daglig nå om at boligprisene har stoppet opp. Bankene har strammet inn på lån, investorer som kjøper enorme bolig komplekser sier at de ikke kan tjene så mye på å kjøpe og leie ut osv...


Så hva er mitt nye syn?

Istedenfor å advare alle mot boligboblen har jeg heller besluttet å fokusere på hvordan jeg kan tjene penger på boligboblen. En av måtene vil væte å shorte bankene, dnb er en av mine utvalgte banker men mange kommer til å merke deflasjonen og lite tilgang til kreditt når boligboblen sprekker. Jeg skal skrive nærmere om hva jeg tenker å gjøre, hvordan jeg skal shorte bankene og hva jeg forventer staten skal gjøre.

En risiko ved å shorte bankene vil være at staten kommer på et tidspunkt å komme inn og redde bankene. Særlig dnb, de er så stor at de må gjøre det. Hvis vi husker tilbake til finabskrisen i 2008 fikk dnb og mange andre banker "lån/bailout/likviditet". Dette vil nok skje igjen, så jeg følger aksjen på vei ned og når stimulanspakkene kommer slutter jeg å shorte og snur mitt syn til å være positiv til aksjene/bankene. Man kan da tjene penger på vei ned og på vei opp.

Etter å ha prøvd i lang tid å lære folk om økonomi og si til de at boligprisene skal falle 50% har jeg gitt opp helt. Ja mange av mine venner kommer til å ha det tungt når boligboblen sprekker. Det er ingenting jeg kan gjøre annet enn å være en god støtte og venn når det skjer. Passe på at de ikke havner i en depresjon og holde deres moral oppe. Det blir kanskje vanskelig men hva ellers skal man gjøre.

Jeg vil gjøre det fordi jeg er glad i de og jeg bryr meg om de. Vi er kanskje ikke så nære venner nå, alle har valgt sine veier i livet men jeg glemmer aldri våre opplevelser og vår tid sammen når vi var yngre. Det er lett å glemme slike ting, jeg vet at jeg glemmer det men jeg gjør mitt beste med å minne meg selv på det uansett hvor lite vi har kontant med hverandre nå. Vi blir fortsatte glade når vi ser hverandre og har masse morsome historier å dele.

For de som finner dette interessant kan følge på bloggen de neste par dagene så skal jeg prøve å skrive om det litt mer detaljert.


Transient