Hvordan får man mennesker til å tenke?

Jeg snakket med en vinnene her om dagen og hun spurte meg hvordan systemet er i Norge så jeg forklarte hun at utdanning er gratis eller det er ikke gratis fordi vi betaler skatt for det men,uansett...hun likte det og syntes dette var fantastisk!

 

For et plante et frø i hodet hennes og få hun til å tenke litt med hodet kom jeg på et argument.  Det jeg sa er følgende....

Jeg: "Hvorfor synes du utdanning er så viktig?  "

Hun: "jo det er viktig fordi det får verden til å gå framover og vi utvikler oss mer som mennesker. Derfor synes jeg utdanning skal være gratis! "

Jeg: "La meg spørre deg en ting..utdanning er viktig ja! Men du, hva er viktigere utdanning eller mat og vann?"

Hun: "Hmmm..."...(hun tenker) 

Jeg: "Altså tenk over det..dra til Afrika og si til et barn at du skal sende han på Skole og at han bør lære seg lese, skrive og regne! Barnet hadde sett forvirret ut på deg og tatt hånda sin i munnen og signalisere at den vil heller ha mat og vann enn å lese og skrive".

Hun: "ja jeg skjønner hva du mener mat og vann er selvsagt viktigere enn utdanning!" 

Jeg: "Så la meg spørre deg igjen noe....hvorfor er det logisk at utdanning er det gratis men mat og vann må vi betale for?"

Hun: "Ja jeg er helt enig det er jo rart alle politikere snakker om at barn skal ha utdanning og at det skal være gratis men ingen nevner mat!"

Jeg: "La meg være uhøflig og stoppe deg der...ikke kom til konklusjonen at mat og vann bør være gratis det også. Kommunisme har prøvd dette før og vi vet alle hvordan det endte. Det var flere kuer i Jugoslavia enn mennesker og det var alltid mangel på melk!" 

 

(Jeg ser nå at det lyser litt i øyene hennes og at hun har begynt å tenke over det jeg prøvde å lære hun). 

 

Jeg må si at jeg liker argumentet mitt og jeg kommer til å bruke det mot alle som ønsker å debattere. Jeg synes at det er et bra argument fordi ingen har et svar på det annet enn å si at alt bør være gratis. Da kan man ta fram kommunisme som et system der de prøvde å gjøre akkurat det. At hvert eneste menneske skulle ta det de trenger av mat og vann, alt ble skrevet ned på papiret slik at man holdt oversikt over er hvor mange tok hvor mye. Bare å tenke over hvordan mennesker levde i tidligere Jugoslavia får meg til å le litt...det er bare tragisk at mennesker tenkte dette var et logisk system. Hva gjorde de om det var noen som var veldig tykke? De spiser selvsagt mye mer enn tynne mennesker. Hva om noen ønsket bananer og andre epler? Hva om alle ønsket epler? Hvordan skaffet de nok av det når politikere var de som bestemte over hvor mye ble bestilt?

oh...vi mennesker kommer på mye rart vi!

i har alle lært om Maslows behovspyramide....men det virker som mennesker glemmer det vi lærte på skolen?

image.jpg

 

Hva synes dere om logikken min og hvordan jeg får mennesker til å tenke over systemet vi lever under?

Hvis du har et kontra argument vil jeg veldig gjerne høre det, skriv gjerne under!